Lood is uitstekend bestand tegen atmosferische invoelden. Bij blootstelling aan de buitenlucht wordt aan het loodoppervlak langzaam en geleidelijk een sterk hechtende en vrijwel onoplosbare oxydelaag gevormd met een zilvergrijze natuurlijke kleur (patina.).  
 
Bij aanvang van het oxydatieproces ontwikkelt zich aan het loodoppervlak eerst een onstabiele laag loodoxyde. Dat is na een enkele regenbui al goed zichtbaar in de vorm van lichtgrijze vlekken en strepen, dit is de z.g. instabiele fase waarin het beginpatina nog gedeeltelijk afspoelbaar is. Vrij snel ontwikkelt zich echter de permanente en goed aanhechtend beschermde oxydatielaag, het z.g. loodpatina.
 
Door het gebruik van patineerolie wordt de instabiele fase praktisch geheel voorkomen. Het heeft buiten de vorming van de egale, grijze loodkleur van het bladoppervlak als grote voordeel dat strepen op de oppervlakte onder het bladlood, zoals dakpannen en leien, worden voorkomen. Dit is ook om esthetische redenen ongewenst, vooral bij "in het zicht" vallend werk. Eenvoudig inwrijven met een zachte doek is voldoende en voorkomt de vorming van vlekken en strepen. Voor een optimaal resultaat wordt verwezen naar de fabrieks-documentatie.
voor meer informatie