Bron http://www.foamglas.nl  
 
Foamglas dakisolatie bestand tegen ongedierte
Koudebrugonderbreking: nieuwe Perinsul details nu al gereed voor gewijzigd Bouwbesluit
Ook binnenzijde van wanden geïsoleerd met Foamglas
Parkeerdaken die al tientallen jaren probleemloos functioneren
BDA praktijkbladen voor parkeerdak met klinkerafwerking op Foamglas Kompaktdak
Nieuw: parkeerdak met klinkerafwerking op Foamglas Kompaktdak
Fantasierijk tuinontwerp op solide basis
Keuze voor Foamglas isolatie vanwege brandveiligheidseisen
Metalen dakbedekking: nieuwe trend in architectuur
Nieuwe toepassing Foamglas Kompaktdaksysteem
Isolatie onder installaties voor gevelonderhoud
Nieuwe verwerkingsrichlijnen Foamglas Kompaktdak-Afschotsysteem
Isolatie van ondergrondse buitenwanden met Foamglas Wall Board/Ready Board

 

Ongediertebestendigheid Foamglas doorslaggevend voor AVEBE

Bij de productie in de voedingssector, en in dit specifieke geval de productie van zetmeel en zetmeelspecialiteiten, moet rekening worden gehouden met zeer strenge eisen op het gebied van hygiëne zoals vastgelegd in regelgeving van de HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points). 




Zo mogen er geen constructies aanwezig zijn waarin zich micro-organismen kunnen ophouden of ontwikkelen. Oppervlakken moeten zo dicht mogelijk worden afgewerkt en condensvorming moet worden voorkomen (micro-organismen ontwikkelen zich met name in een vochtige omgeving). De ongediertebestendigheid van Foamglas isolatie is voor AVEBE doorslaggevend geweest bij de toepassing van dit duurzame isolatiemateriaal op de daken. Omdat ongediertebestendigheid in Foamglas isolatie wordt gecombineerd met een uitstekende vochtongevoeligheid (Foamglas is 100% dampdicht!), is er sprake van dakisolatiesystemen die optimaal zijn afgestemd op de eisen die worden gesteld in de aardappelzetmeelindustrie.
U kunt een uitgebreide projectbeschrijving

Koudebrugonderbreking: nieuwe Perinsul details nu al gereed voor gewijzigd Bouwbesluit

Met de invoering van het nieuwe Bouwbesluit per 1 januari 2003 worden ook de eisen gewijzigd voor het berekenen van koudebruggen. Koudebrugisolatie is nodig om oppervlaktecondens, schimmelvorming en dergelijke te voorkomen (f-factor) én om energieverliezen te beperken (psi-waarde). De nieuwe standaard funderings- en dakranddetails met Foamglas Perinsul voldoen aan de vereiste f-factor uit het Bouwbesluit. Van alle details zijn nu ook de psi-waarden berekend die nodig zijn voor het berekenen van de lineaire transmissieverliezen in de EPC-berekening. Zowel details als bijbehorende f-factor en psi-waarden zijn eenvoudig te downloaden.





In een nieuw verschenen leaflet vindt u beknopte bevindingen over de gevolgen van de wijzigingen in het Bouwbesluit en het berekenen van koudebruggen. U kunt het leaflet hier aanvragen, evenals ondersteuning bij de technische uitwerking van projecten.

Consequenties van wijziging Bouwbesluit en berekening koudebrugonderbreking
Bij berekening van de EPC moet men, conform het nieuwe Bouwbesluit, rekening houden met lineaire transmissieverliezen (warmteverliezen via aansluitdetails). Afhankelijk van factoren zoals type woning, Rc-waarde en toegepaste detaillering, is het extra transmissieverlies door het in rekening brengen van de lineaire transmissieverliezen ca. 10-25%. Zelfs als hierbij de gangbare details die aan de vereiste f-factor voldoen, worden gebruikt. Transmissieverliezen kan men berekenen door de exacte psi-waarden van de details te gebruiken of, als deze niet bekend zijn, door veilige forfaitaire waarden te gebruiken. 

Verlaging van de EPC door toepassing van Foamglas Perinsul details
Toepassing van Foamglas Perinsul in funderingsdetails geeft een tot 20% gunstigere psi-waarde dan andere veelgebruikte details die ook aan de f-factor voldoen. Bij de berekening van de EPC kan toepassing van Perinsul details een verlaging opleveren van circa 7% ten opzichte van een berekening met forfaitaire waarden. Verder voldoen alle Foamglas Perinsul details aan de in het Bouwbesluit vereiste twee- en drievlaks f-factor groter of gelijk aan 0,65 voor woningen. 

 

Ook binnenzijde van wanden geïsoleerd met Foamglas

Foamglas isolatie is vooral bekend van toepassingen in constructief of bouwfysisch zwaar belaste daken. Door eigenschappen als een hoge druksterkte en volledige dampdichtheid is Foamglas echter óók ideaal voor het isoleren van wanden aan de binnenzijde. 



Foto's: Paul van Dam, architect




De dampdichtheid van Foamglas systemen geven geen risico op inwendige condensatie en de hoge druksterkte staat borg voor een zeer stootvast isolatiesysteem. Bovendien is Foamglas ongevoelig voor vocht en is het geen voedingsbodem voor knaagdieren, insecten en micro-organismen. Dit maakt het ook uitermate geschikt voor toepassingen waarbij hoge eisen worden gesteld aan hygiëne, zoals in keukens, laboratoria, ziekenhuizen en zwembaden. Over de eisen aan binnenwandisolatie en de oplossingen met Foamglas heeft Pittsburgh Corning Nederland een leaflet uitgegeven. U kunt het leaflet hier aanvragen, evenals ondersteuning bij de technische uitwerking van projecten. 

 

Parkeerdaken die al tientallen jaren probleemloos functioneren




Bij een parkeerdak worden hoge eisen gesteld aan de bedrijfszekerheid. De levensduur van het dak moet ten minste gelijk zijn aan die van het gebouw. Een zorgvuldige analyse maakt duidelijk dat Foamglas bij uitstek geschikt is voor het construeren van geïsoleerde parkeerdaken met verschillende afwerkingen, zoals klinkers of gietasfalt. Het Foamglas Kompaktdak wordt al langer dan 50 jaar met groot succes toegepast. Ook met parkeerdaken op basis van het Kompaktdak bestaat reeds tientallen jaren ervaring. De lange levensduur met gelijkblijvende isolatiewaarde blijft een doorslaggevend argument bij de keuze voor Foamglas.

Referentieprojecten
VPRO, VARA en NPS (Net 3) hebben recent gekozen voor een Kompaktdak met gietasfalt afwerking. Eén van de bijzonderheden aan dit architectonisch interessante dak is de helling van het dak.
Een uitgebreide projectbeschrijving of eventueel aanvullende informatie kan worden opgevraagd. Het team van Foamglas biedt graag ondersteuning bij de technische uitwerking van projecten.

 

BDA praktijkbladen voor parkeerdak met klinkerafwerking op Foamglas Kompaktdak
Het Foamglas Kompaktdaksysteem wordt veelvuldig toegepast als constructieve eisen worden gesteld aan de geïsoleerde constructie. Zo staat het systeem algemeen bekend als een uniek systeem dat technisch zeer goed voldoet aan de zware eisen die aan parkeerdakconstructies worden gesteld. 
Door de combinatie van de hoge druksterkte en de compacte dakopbouw blijkt het Foamglas Kompaktdak ook de ideale geïsoleerde ondergrond te zijn voor het aanbrengen van een esthetisch fraaie rij- en parkeervloerafwerking van gekleurde klinkers. Bij een dergelijke dakopbouw met klinkerbestrating moet namelijk naast constructieve eisen ook rekening worden gehouden met aanvullende randvoorwaarden om te voorkomen dat veel onderhoud nodig is of zelfs ontoelaatbare schade ontstaat. En juist het Foamglas Kompaktdak voldoet aan alle eisen.
Nieuw zijn de BDA-praktijkbladen van dit parkeerdaksysteem die informatie geven over de rand- voorwaarden en technische uitgangspunten bij toepassing van klinkerbestrating en de voordelen die het Foamglas Kompaktdak biedt. Zowel voor ontwerp, uitvoering als detailprincipes zijn BDA praktijkbladen uitgewerkt.









Aansluiting bij opstand en randen

a. De eerste laag van het dakbedekkingssysteem volledig kleven met bitumen 110/30 tot in de kim
b. Een randstrook aanbrengen van bovenzijde opstand tot ruim op het dakvlak (minimaal 100 mm)
c. De toplaag van het dakbedekkingssysteem aanbrengen tot in de kim.
d. Een tweede randstrook aanbrengen vanaf de aangegeven plaats tot ruim op het dakvlak (minimaal 100 mm).
e. Drainagelaag
f. Zandfilter

 

Nieuw: parkeerdak met klinkerafwerking op Foamglas Kompaktdak


Mastum Daksystemen, Utrecht

Esthetische parkeerdakafwerking met klinkers
Het Foamglas Kompaktdaksysteem wordt veelvuldig toegepast als constructieve eisen worden gesteld aan de geïsoleerde constructie. Zo staat het systeem algemeen bekend als een uniek systeem dat technisch zeer goed voldoet aan de zware eisen die aan parkeerdakconstructies worden gesteld. Door de combinatie van de hoge druksterkte en de compacte dakopbouw blijkt het Foamglas Kompaktdak ook de ideale geïsoleerde ondergrond te zijn voor het aanbrengen van een esthetisch fraaie rij- en parkeervloerafwerking van gekleurde klinkers. Bij een dergelijke dakopbouw met klinkerbestrating moet namelijk naast constructieve eisen ook rekening worden gehouden met aanvullende randvoorwaarden om te voorkomen dat veel onderhoud nodig is of dat er zelfs ontoelaatbare schade ontstaat. En juist het Foamglas Kompaktdak voldoet aan alle eisen.
Het team van Foamglas biedt graag ondersteuning bij de technische uitwerking van projecten.







 

Fantasierijk tuinontwerp op solide basis


Stadtwerke Münster heeft als gemeentelijk nutsbedrijf bij de bouw van haar nieuwe kantoor de gelegenheid aangegrepen zich op een open wijze te presenteren met een van haar ‘producten’, te weten water. Dit wordt in het architectonisch maar ook bouwkundig en ecologisch interessante kantoor gevisualiseerd door middel van begroeide binnenplaatsen en daktuinen. 
Bij een dergelijk dak worden hoge eisen gesteld aan de toe te passen materialen. Opdrachtgever en ontwerper hebben voor Foamglas isolatie gekozen daar waar horizontale en verticale vlakken in contact komen met aarde. Door de compacte verkleving van de water- en dampdichte isolatieplaten ontstaat een extra afdichting. Mocht de dakbedekking onverhoopt plaatselijk beschadigd raken, dan geeft het Foamglas Kompaktdak extra bescherming omdat in het systeem geen ‘watertransport’ mogelijk is.
Kortom, het Foamglas Kompaktdak beantwoordt voor begroeide daken aan alle eisen. Meer informatie over de toepassing van Foamglas bij dit project, waar bijna 10.000 m2 Foamglas isolatie is toegepast, is verwerkt in een Project Info Bouw.

 

Keuze voor Foamglas isolatie vanwege brandveiligheidseisen

Het project ‘Airport 2000 plus’ zal de luchthaven van Düsseldorf tot het jaar 2003 in een kolossale bouwplaats veranderen. Brandveiligheid was van doorslaggevende betekenis bij de keuze voor Foamglas isolatie in diverse constructies. In 1996 breidde een brand, veroorzaakt door onderhouds- en laswerk, zich ongecontroleerd en met hevige rookontwikkeling uit over de hele luchthaven Bij de nieuwbouw heeft men hieruit lessen getrokken.
Foamglas isolatie, dat onbrandbaar is en voldoet aan materiaalklasse A1 volgens DIN 4102 (gelijk aan Euroklasse A), is toegepast als:

  • dakisolatie bij uitgestrekte bezoekersterrassen 
  • isolatie van kelderwanden en -plafonds
  • isolatie van luchtkanalen en gekoeld-waterleidingen van de airconditioninginstallatie.

Door de combinatie van onbrandbaarheid, mechanische (druk)sterkte en damp- en waterdichtheid kon optimaal worden voldaan aan de hoge eisen die aan de constructies werden gesteld. De cellulaire structuur van Foamglas isolatie voorkomt enerzijds dat de isolatie nat wordt door vochtopname en/of inwendige condensatie. Anderzijds wordt voorkomen dat hete gassen of giftige afbraakproducten zich verspreiden.

 

Metalen dakbedekking: nieuwe trend in architectuur

Toepassing van metalen dakbedekking is in! Metalen dakbedekking biedt zeer veel mogelijkheden om het dak een belangrijke plaats te geven in de architectuur van het gebouw. Het geeft het gebouw een bijzondere en voorname uitstraling. Daarnaast is een correct uitgevoerde metalen dakbedekking uitermate duurzaam zonder al te veel onderhoud. Gunstig voor het milieu en exploitatiekosten-reducerend! Vanouds worden dakconstructies die met metalen dakbedekking zijn afgewerkt, uitgevoerd volgens het kouddakprincipe (met buitenlucht geventileerde spouw tussen dakbedekking en isolatie). Voor duurzaam functioneren van zo'n dakconstructie moet worden voldaan aan twee randvoorwaarden: gegarandeerd geventileerde spouw en een luchtdichte ondergrond om vochttransport door stroming van lucht te voorkomen. 

Een nieuwe werkwijze is het Foamglas Kompaktdak. Dit systeem met metalen dakbedekking wordt al zo'n vijftien jaar op grote schaal toegepast in Europa. De metalen dakbedekking wordt bij dit systeem met speciale kramplaten zonder koudebruggen bevestigd in de Foamglas isolatie. Belangrijke voordelen zijn:

  • slanke constructie (boven isolatie geen extra ruimte nodig voor ventilatie)
  • Foamglas isolatie is water- en dampdicht (geen risico van inwendige condensatie of nat worden van de isolatie)
  • dakconstructie is bijzonder stormvast (zeer duurzame bevestiging - zonder koudebruggen - van de metalen dakbedekking in de kramplaten)
  • systeem is niet afhankelijk van ventilatie tussen isolatie en dakbedekking en dus geschikt voor elke dakhelling, dakvorm en dakoppervlak.

Vraag de brochure aan. 

 

Nieuwe toepassing Foamglas Kompaktdaksysteem 
Isolatie onder installaties voor gevelonderhoud 

Het Foamglas Kompaktdaksysteem is niet nieuw. Het wordt al vele jaren toegepast voor met name die daken waar eisen worden gesteld. Het Kompaktdaksysteem wordt bijvoorbeeld toegepast als constructieve eisen worden gesteld aan de geïsoleerde constructie. De hoge druksterkte van Foamglas is een belangrijk voordeel bij bijvoorbeeld parkeerdaken, tuindaken en terrasdaken.

Nieuw is de toepassing als dakisolatiesysteem onder installaties voor gevelonderhoud en -reiniging. Railtrajecten ten behoeve van dakwagens kunnen met hulpconstructies direct aan de betonnen of stalen dak- en draagconstructie worden bevestigd. In dat geval is er vrijheid bij de keuze van het dakisolatiesysteem. Tijdens de uitvoering is alleen extra aandacht nodig voor het waterdicht aansluiten van de dakbedekking op de ondersteuningsconstructie. 

Bij vrij opgelegde railtrajecten moet het dakisolatiesysteem de belasting van de railconstructie en de dakwagen met het contragewicht kunnen dragen zonder dat sprake is van indrukking. 

Steeds vaker wordt het Foamglas Kompaktdaksysteem toegepast. Belangrijke overwegingen daarbij zijn: 

  1. Foamglas isolatie is uitermate drukvast zonder indrukking (druksterkte afhankelijk van het type 50 tot 160 ton/m2);
  2. indien geen afschot in de constructieve ondergrond aanwezig is, kan het benodigde afschot fabrieksmatig in de Foamglas isolatieplaten worden aangebracht;
  3. de compacte dakopbouw biedt extra veiligheid bij onverhoopte beschadiging van de dakbedekking; vocht kan zich niet in, tussen of onder de waterdichte en compact verkleefde isolatieplaten verspreiden.

Kortom bij toepassen van het isolerende Foamglas Kompaktdaksysteem onder vrij opgelegde rails is er geen belemmering voor veilig gevelonderhoud. 




Nieuwe verwerkingsrichtlijnen Foamglas Kompaktdak-Afschotsysteem 

Voor de verwerking van het Foamglas Kompaktdak-Afschotsysteem heeft Pittsburgh Corning Nederland B.V. een nieuwe technische specificatie (B69b) uitgebracht met de bij dit systeem behorende specifieke aanbevelingen en verwerkingsrichtlijnen. Verder gelden dezelfde toepassingsvoorwaarden, verwerkingsmethoden etc. als voor de vlakke ongecacheerde Foamglas platen. Voor deze platen zijn ook diverse technische specificaties beschikbaar. Als service wordt door Pittsburgh Corning voor ieder dakvlak een ontwerp van het Foamglas Afschotsysteem gemaakt op basis waarvan een prijsindicatie kan worden verkregen. Bij opdracht en na goedkeuring van het ontwerp wordt een definitief ontwerp van het afschotsysteem gemaakt met een gedetailleerd plaatsschema. De positie van de Foamglas afschotplaten wordt aangegeven met nummering die correspondeert met de nummering op de te verwerken platen. Tevens is van ieder plaattype de grootste en de kleinste dikte vermeld. Zo kan op elk punt van het dakvlak worden afgelezen wat de dikte van de isolatie is. Dit is vooral van belang bij details in of grenzend aan het dakvlak. 

Voordelen van het Foamglas Kompaktdak-Afschotsysteem 
Het Foamglas Kompaktdak is het bekende Foamglas isolatiesysteem voor platte daken waarbij Foamglas isolatieplaten onderling en op de ondergrond volledig worden verkleefd. In deze damp- en waterdichte dakconstructie is condensatie uitgesloten. De isolatiewaarde van het Kompaktdaksysteem blijft constant gedurende de levensduur van het gebouw. Door in dit daksysteem de fabrieksmatig op afschot geproduceerde Foamglas isolatieplaten te gebruiken, ontstaat een aantal extra voordelen.

  • Tijd- en gewichtsbesparing 
    In het geval van een vlak betondak behoeft er geen langdurig vochtvasthoudende zandcement afschotlaag te worden aangebracht. 
  • Dak sneller waterdicht 
    De oppervlakte van een betonnen ondergrond is relatief snel droog: op een dak zonder zandafschotcementlaag kan na regen snel worden verder gewerkt zonder dat grote hoeveelheden vocht in de constructie worden ingesloten. 
  • Vlak plafond 
    Als de onderzijde van het dak (beton, staal, hout) direct het plafond vormt, kan een volledig horizontaal dak en dus ook een horizontaal plafond worden gemaakt. 
  • Grotere warmteweerstand 
    Veelal ontstaat door het afschot in de isolatie een grotere 'gemiddelde' isolatiedikte en dus een grotere warmteweerstand; hiermee mag rekening worden gehouden in bijvoorbeeld de energieprestatieberekening.

 



Isolatie van ondergrondse buitenwanden met Foamglas Wall Board/Ready Board 

Pittsburgh Corning Nederland heeft de verwerkingsvoorschriften voor de isolatie met Foamglas van ondergrondse buitenwanden vernieuwd (technische specificatie B11b). Voor de isolatie van ondergrondse buitenwanden kunnen de gecacheerde Foamglas Wall Board of Foamglas Ready Board isolatieplaten worden gebruikt. De platen worden met koude kleefstof partieel op de ondergrond verkleefd, waarbij de naden tussen de platen met dezelfde kleefstof worden afgedicht. In geval van toepassing van Foamglas Ready Board kan de isolatie eenvoudig worden afgewerkt met een volgens de brandmethode aangebrachte laag dakbedekking. Foamglas Wall Board wordt toegepast bij wanden (of gedeelten daarvan) bóven (grond)water waar geen sprake is van permanente waterdruk. Foamglas Ready Board wordt vooral toegepast bij wanden (of gedeelten daarvan) die regelmatig of permanent ’n het grondwater staan. Ook wordt Foamglas Ready Board toegepast in situaties waarbij met betrekking tot bijvoorbeeld de waterdichtheid of ten aanzien van mechanische beschadiging van het isolatieoppervlak, aanvullende eisen worden gesteld. De nieuwe technische specificatie geeft naast een aantal toepassingsvoorwaarden vooral uitleg over de verwerking en afwerking van de isolatie. Ook worden richtlijnen gegeven voor diverse aansluitdetails. Ten behoeve van een technische omschrijving of bestek zijn voorbeeldteksten opgenomen.