Hoe word een poedercoating gemaakt?.

 

Poedercoating in gebruik.

Om staal tegen inwerking van corrosie te beschermen kan het worden voorzien van een poedercoating. Hierbij wordt via elektrostatische weg poeder aangebracht op een al dan niet verzinkt werkstuk. Vervolgens wordt het werkstuk gemoffeld. De zeer duurzame coating die dan ontstaat, beschermt het onderliggende metaal en geeft het object een mooi, glanzend uiterlijk.

 

Voorbehandeling

De kwaliteit van een coating wordt bepaald door de voorbehandeling. Weert Groep gebruikt geavanceerde methoden die in kwaliteit niet onderdoen voor systemen uit de automobielindustrie.

poedercoaten

Voordat het poeder wordt aangebracht, wordt het werkstuk chemisch gereinigden wordt een actieve corrosiewerende laag aangebracht. Dit is uitermate belangrijk. Het vertraagt de ondermijning van de coating bij mechanische beschadigingen.

Eén- of twee-laags poedercoating

Op de geprepareerde ondergrond wordt vervolgens een poederlaag met een gemiddelde dikte van ca. 80 micrometer aangebracht.
Een alternatief is het tweelaagssysteem met een gemiddelde dikte van ca. 120 micrometer, een en ander overeenkomstig het garantiecertificaat dat Weert Groep afgeeft.

De keuze tussen één- of tweelaagssysteem wordt bepaald door de omstandigheden in het gebied waar het object wordt toegepast en door de levensduur, die moet worden gegarandeerd.

 

Voordelen van poedercoaten

Poedercoatings zijn bij uitstek geschikt om staal, thermisch verzinkt staal en aluminium te voorzien van een corrosiewerende laag.

Het poeder wordt opgebracht langs elektrostatische weg.
Daarbij zijn geen oplosmiddelen vereist, hetgeen belangrijke milieuvoordelenoplevert ten opzichte van het alternatieve natte-lakprocédé. Er blijven ook veel minder schadelijke resten over. Poeder dat niet op het werkstuk terecht komt, kan worden hergebruikt. Bij nat lakken daarentegen, moet overtollige verf als chemisch afval worden afgevoerd.

Het geautomatiseerde coatingproces bij Weert Groep vermindert de doorlooptijden voor het poedercoaten aanzienlijk. Een tweelagen coating kan zelfs in één arbeidsgang worden aangebracht. Na het moffelen zijn de objecten meteen geschikt voor transport of montage. Hier gelden geen droog- of uithardingstijden.

Poedercoatings beschikken over goede mechanische eigenschappen. Ze zijn elastisch, stoot- en slijtvast. Het maakt deze techniek uitstekend geschikt voor toepassing op plaatsen met een verhoogde kans op beschadigingen zoals in trapportalen, openbare ruimten, hekwerken, lichtmasten, etc.

De techniek waarmee poedercoatings worden aangebracht, het elektrostatisch spuiten, resulteert in een zeer goede kantendekking in tegenstelling tot het natte-lakprocédé. Daar wordt door de druk van het spuitpistool de lak van de scherpe kanten afgeduwd. Bij poedercoating wordt het poeder zeer gelijkmatig aangetrokken