In de markt van kunststof dakbedekkingen is het aandeel van ECB bescheiden.

In het Nederlandse landschap van platte daken vormt het aandeel kunststof naar schatting bijna twintig procent. Het overgrote deel van de kunststof dakbedekkingen bestaat uit PVC en EPDM-daken. ECB-dakbedekkingen bewegen zich op de achtergrond. Het materiaal verdient die positie niet.

In sommige toepassingen verdient ECB zelfs een voorkeur

Onder meer vanwege de eigenschap dat het materiaal zeer goed bestand is tegen chemische invloeden kan ECB een ideale dakbedekking zijn in een omgeving waarin de daken onder invloed staan van hoge emissies van met name zuren.

ECB staat voor Ethyleen Copolymerisaat Bitumen

Een mix van 43 procent bitumen en 57 procent kunststof. Net als bij de producenten van andere kunststof dakbedekkingen en bitumineuze dakrollen vertonen de ECB-membranen van de onderscheidende producenten kleine verschillen. De verschillen komen tot uitdrukking in bijvoorbeeld de elasticiteit, buigweerstand of benodigde warmte voor het lassen en zijn het gevolg van verschillen in receptuur.

Voordelen van ECB voor verwerkers

Een van de belangrijkste voordelen die de verwerkers aan het materiaal als dakbedekking toekennen is dat ECB over een homogene lasverbinding beschikt omdat bij het föhnen geen materiaalvreemde stoffen worden toegevoegd. Hulpstukken als doorvoeren en daktrimmen zijn eveneens met een ECB-coating verkrijgbaar waardoor een uitstekende hechting wordt gerealiseerd. ECB bevat geen weekmakers met als gevolg dat ook geen weekmakers kunnen uittreden die verantwoordelijk zijn voor verouderingsverschijnselen van het materiaal.

Onderzoek duurzaamheid ECB dakbedeking

Onderzoek dat vorig jaar door het Otto Graf Instituut in Stuttgart op een van de panden van producent BASF in Ludwigshafen is uitgevoerd toont aan dat het met de duurzaamheid van ECB wel goed zit.

Testen scheurvastheid  Nieuw 10 jaar 15 jaar 21 jaar 29 jaar
N/mm² 3,2 3,1 3,1 3,1 3,15
Elasticiteit 600% 590% 590% 585% 530%
Materiaaldikte ca. 2 mm 1,9 mm 1,9 mm 1,86 mm 1,8 mm

Het betreffende dak dateert uit 1967. Blijkens de onderzoeksresultaten geeft het dak na 29 jaar veroudering weinig reden tot zorg met betrekking tot het aspect duurzaamheid. Zo bedraagt de afname van de membraandikte onder invloed van onder meer UV-straling na bijna dertig jaar nauwelijks tien procent, is ook de elasticiteit van de membraan slechts met circa tien procent afgenomen en ligt de rek bij breuk nog altijd op 3,1 N/mm2. Het ECB dak betrof Lucobit 1210, de eerste generatie ECB-dakbanen van BASF.

In Nederland ligt trouwens ook een ECB-dak met een respectabele leeftijd. Het betreft hier een 27 jaar oud dak van een bungalow in Roosendaal. Dit dak is in 1993 door Köster in het eigen laboratorium onderzocht en de resultaten komen nagenoeg overeen met het onderzoek van het Otto Graf Instituut.

ECB is een goedkope dakbedekking

Een ECB-dak vraagt weinig onderhoud. Op zijn tijd een bezem over het dak is eigenlijk voldoende. Die eigenschap in combinatie met de lange levensduur maakt dat ECB daksystemen in vergelijking met traditionele daksystemen goedkoop zijn, sommige aanbieders durven te stellen dat ECB de goedkoopste dakbedekking is die er bestaat.

ECB is resistent voor bitumen en het tevens kan worden verkleefd met warme of koude bitumen producten. Dit houdt tevens in dat ECB goed geschikt is voor renovatie. Kosten in verband met verwijdering en storten kunnen worden bespaard omdat het materiaal over de oude bitumen dakbedekking kan worden gelegd.

Niet onbelangrijk zijn de milieu-argumenten. Onderzoek heeft aangetoond dat bij de verbranding van ECB geen schadelijke stoffen vrijkomen. Wat wel vrijkomt zijn de onschadelijke koolwaterstoffen. Bovendien is het afvalvolume bij sloop verhoudingsgewijs klein omdat het materiaal slechts 2 mm dik is, beduidend minder dan de gemiddelde dikte van 6 mm bij de traditionele daksystemen.

Recycling

Overigens leent het materiaal zich zeer goed voor recycling. In samenwerking met onder andere BASF loopt in Duitsland momenteel een project waarbij uit sloop afkomstig ECB-dakbanen door de producent worden teruggenomen. Op de fabriek worden de banen versnipperd waarna de versnipperde banen aan BASF worden geleverd. BASF gebruikt het materiaal vervolgens weer als grondstof voor de productie van nieuwe dakbanen. In samenwerking met Shell zijn bovendien nieuwe ontwikkelingen opgepakt waarbij materiaal afkomstig uit gebruikte dakbanen wordt aangewend als grondstof voor ZOAB.

Bij uitstek geschikt voor groendaken

ECB lijkt door haar bijzondere eigenschappen bij uitstek geschikt voor groendaken. ECB is namelijk zeer wortelbestendig. Ook ter plaatse van de lasnaden, bij de meeste dakbedekkingssystemen vormen naden de kwetsbare punten, kunnen de wortels niet ingroeien.

ECB-folie ligt na zeventien jaar nog als nieuw onder een halve meter teelaarde