Van oudsher is bitumen het residu van aardolie, tegenwoordig wordt het speciaal gemaakt. Bitumen is een plastisch materiaal, waardoor het vervormbaar is bij hoge temperaturen, het heeft een goed hechtend vermogen en is blijvend waterdicht.
 
Bitumineuze dakbanen zijn er in 3 typen.
Geblazen bitumen
Geblazen bitumen ontstaat door het inblazen van lucht in bitumen die op een temperatuur van 200° C is gebracht. In het werk wordt geblazen bitumen vloeibaar met bekemmers aangebracht. Dakbanen van geblazen bitumen bestaan uit een drager van glasvlies of polyestermat die gedrenkt is in de geblazen bitumen;
 
APP-gemodificeerd bitumen
APP staat voor Atactisch PolyPropyleen dat ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. Door de toevoeging van APP is het bitumen makkelijker te verwerken, krijgt het een hoge temperatuurstabiliteit en is makkelijker te verwerken. Het vergt later minder onderhoud en is geschikt voor recycling. Bitumen met APP is zwart of gemineraliseerd.
 
SBS-gemodificeerd bitumen
SBS is Styreen Butadien Styreen, een synthetisch geproduceerd rubber. Door de toevoeging van SBS krijgt het bitumen een lager verwekingspunt, verhoogt de elasticiteit en zorgt voor een betere hechting. Bitumen met SBS is altijd afgewerkt met mineraal of granulaat.
 
Gerecycled bitumen
Oude bitumineuze dakbedekkingen die bij sloop of herbouw vrij komen kan worden gerecycled en hergebruikt worden als dakbedekking, maar ook als asfalt. Veel van de hierboven omschreven producten worden zelfs al van 100% gerecycled bitumen gemaakt. Een nieuwe ontwikkeling in gerecyclede bitumen dakbanen is de zogenaamde klittenbanddakbaan, die waarbij het klittenband mechanisch op de ondergrond wordt bevestigd, waar de dakbanen over uit gerold worden.